RATAS DEL VIEJO MUNDO // CORPS SECRET / DEMON

Ratas del viejo Mundo.jpg
Organisatie: Cc Strombeek. Deze zelfverklaarde 'ratten van de oude wereld' zoeken binnen de vroege muziek naar onderwerpen die van de makers mensen maakt. Hier gaan ze aan de slag met werk van Hugo Van der Goes en tijdgenoten. Over de eerste gedocumenteerde casus van muziektherapie in het Zoniënwoud in Corps Secret en over de lichtheid die schuilt in de soms duistere muziek in Demon.

Organisatie: Cc Strombeek

Deze zelfverklaarde 'ratten van de oude wereld' zoeken binnen de vroege muziek naar onderwerpen die van de makers mensen maakt. Hier gaan ze aan de slag met werk van Hugo Van der Goes en tijdgenoten. Over de eerste gedocumenteerde casus van muziektherapie in het Zoniënwoud in Corps Secret en over de lichtheid die schuilt in de soms duistere muziek in Demon.

Corps Secret

In CORPS SECRET opereren de ratten van de oude wereld als een geheim genootschap ter ere van de maagd. Ratas del viejo Mundo laat zich daarbij inspireren door Hugo van der Goes´ Dood van de Maagd. Dit wonderlijke olieverfschilderij ontstaat tijdens zware depressies aan het einde van Van der Goes´ leven en blijft het bekendste schilderij van deze internationaal gerespecteerde meesterschilder. Nog steeds spreken we dagelijks de namen Marie, Marijke, Myriam, Marja of Mieke uit. In de middeleeuwen werd Maria vereerd tijdens mysterieuze ceremonies van toegewijde broederschappen. Ratas del viejo Mundo verklankt deze Mariaverering vanuit 15e-eeuwse partituren.

Demon

Hugo van der Goes´ Dood van de Maagd wordt vervaardigd tussen waanzinnige zenuwaanvallen in. De kunstenaar voelt zich gedoemd en verloren en moet met geweld van zelfdoding weerhouden worden. Vechtend met zijn demonen - waarvan een onmogelijke liefde er een van is - zoekt hij soelaas in een klooster in het Zoniënwoud. Men tracht de internationale ster erbovenop te helpen met muziektherapie: Van der Goes wordt de eerste gedocumenteerde casus van deze discipline in West-Europa. DEMON brengt duistere muziek rond pijn, verdriet en zelfdoding van Van der Goes´ tijd- en streekgenoten. Want toch schuilt er in deze gedeelde menselijke ervaringen zelfs over de eeuwen heen - ook heel wat licht.

met:

Olalla Alemán, sopraan

Soetkin Baptist, mezzo

Anne Rindahl Karlsen, alt

Tomàs Maxé, bas

Garance Boizot, gamba

Salomé Gasselin, gamba

Floris De Rycker, luiten & cister

Prijs

€ 18,00 (Concertpas: € 5,00)
Alle events

Wanneer

  • do 26 jan 23
    om 20.30 uur

Categorie

  • Concertpas Klassiek en Jazz

Waar

naam
Norbertijnenabdij en -basiliek Grimbergen
adres
Kerkplein 11850 Grimbergen

Deel deze pagina