ARTIKEL: En toen gingen de deuren van De Muze toe

Bericht van 02 september ’20
Eind maart 2020 werd het duidelijk dat Covid-19 hard zou toeslaan in ons land. Van de ene op andere dag kregen we het advies om in ‘ons kot te blijven’. De deuren van vele openbare plekken zoals scholen, restaurants en musea moesten toe. Dat gold ook voor de Muze van Meise.

Cultuurprogrammator Sim sloot op 11 maart de deuren van het Cultuurhuis na een literaire en muzikale avond rond Marcel Proust met Jan Bossiers (woord) Claire Bourdet (viool) en Kim Van den Brempt (piano). Sindsdien blijft het stil op de podia van GC de Muze van Meise. “Het was erg vreemd,” zeggen programmatoren Sim en Tine. “Er stond een mooi programma klaar voor de maanden maart en april. En plots moesten we alles annuleren. We hebben geprobeerd om zo veel mogelijk te verplaatsten en voor de meeste voorstellingen is dat gelukt. Maar toch. Het voelt onwennig om in de Muze rond te lopen zonder bezoekers en artiesten.”

Teveel stilte in de zaal

Ook voor de rest van het team van de Muze lag de beslissing om de deuren te sluiten moeilijk. “Uiteraard begrijpen we dat veiligheid boven alles gaat”, zegt de conciërge en onthaalmedewerker van de Muze Stef, “maar we missen het publiek en kijken er echt naar uit om iedereen terug te verwelkomen.” Onthaalmedewerkster Mireille treedt hem daar in bij. Ze herinnert zich de warme contacten met het publiek wanneer ze hen moest vertellen dat alles geannuleerd werd. Voor haar was het hartverwarmend dat bijna iedereen zo begripvol en
geduldig was.

Opfrissen

Het team van de Muze heeft er momenteel geen zicht op wanneer de Muze terug kan opengaan. Het aantal Covid-19 besmettingen gaat terug de hoogte in en vanuit het gemeentebestuur werd besloten om alle evenementen, ook in de Muze, zeker tot eind september te schrappen.

“Een vreemde ervaring,” zeggen de technische medewekers Wim, Chris en Ben. “Maar we proberen om een deel van de vrijgekomen tijd te gebruiken om de Muze eens flink op te frissen, zodat we ons publiek in een mooie zaal kunnen verwelkomen.” Ook de poetsploeg blijft in de mate van het mogelijke stand-by.

“Ik hoop dat we voor het najaar toch een aantal voorstellingen kunnen inplannen, ook al is het kleinschalig. Dat zou niet alleen leuk zijn voor ons, maar voor heel de culturele sector. Ook al zien we dat artiesten hun best doen om met alternatieve voorstellingen te komen, velen krijgen het echt moeilijk.”

Je kan dit artikel ook lezen in de infokrant van de gemeente Meise: https://www.meise.be/download.ashx?id=30212

Nieuwsoverzicht
Simon Van Puyvelde, programmator De Muze

Openingsuren & contact

GC de Muze van Meise
adres
Brusselsesteenweg 691860 Meise
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
02/892 24 40
e-mail
demuzevanmeise@meise.be

Openingsuren

Vandaag: 14 - 17 uur

Van dinsdag tot zaterdag zijn we tussen 10 uur en 12 uur telefonisch bereikbaar op het nummer 02/892 24 40. Tijdens de vakantieperiodes zijn we ook telefonisch niet bereikbaar.

Deel deze pagina